Kako velik je Hibis?

Objavljeno
13.1.2022

Hibis vs. Space Shuttle

Programsko opremo Hibis razvijamo že 25 let. V tem času je Hibis zrastel tako po obsegu in funkcionalnostih, kot tudi po kompleksnosti. Naročnikom na delavnicah predstavljamo, kaj vse omogoča in kakšne so njegove funkcionalnosti. Na kakšen način pa pojasniti, kako velik je zares Hibis?

Pri oceni velikosti in kompleksnosti programskih rešitev se pogosto uporablja kriterij LOC (Lines Of Code). Ta nam pove, koliko programskih vrstic ima programska rešitev. Hibis obsega okoli 3 milijone vrstic programske kode – upoštevana je PL/SQL koda, ki se nahaja v bazi (paketi, triggerji, view-i). Poleg tega se še kar nekaj programske kode nahaja tudi v maskah.

Spomnimo se podatka, da je Space Shuttle sestavljen iz 2,5 milijonov sestavnih delov. Lahko rečemo, da je to vesoljsko plovilo verjetno najbolj prepoznavno in kompleksno plovilo, kar jih je bilo zgrajenih do danes.

Če vrstico programske kode Hibisa pojmujemo kot en sestavni del in to primerjamo s številom sestavnih delov plovila Space Shuttle, ugotovimo, da sta v grobem enaki. Tako kot je vsak še najmanjši sestavni del pomemben pri vesoljskem plovilu, tako je pomembna vsaka vrstica programske kode. Samo pravilno napisana in ustrezno preverjena programska koda lahko deluje kakovostno in brez napak. Tako kot vesoljsko plovilo tudi programska koda potrebuje izboljšave, nadgradnje in novosti, da lahko zadosti novim zahtevam.

Druga primerjava: računalniški zaslon

Kot bolj vsakdanjo primerjavo si lahko zamislimo računalniški zaslon. Pri vsakodnevnem delu uporabljamo zaslon, ki ima povprečno ločljivost 1980*1080, kar znese 2,073.600 točk. V grobem bi lahko rekli, da ima ekran toliko točk, kot je število vrstic programske kode v Hibisu (morda bi potrebovali ekran z malce boljšo ločljivostjo). Kako pomembna je vsaka točka, ali v našem primeru vsaka vrstica programske kode, se lepo vidi, če se nam na ekranu kakšna svetlobna točka pokvari.

No items found.